If slaughterhouses had glass walls, everyone would be a vegetarian.


Nuo grįžimo į Lietuvą jau porą kartų teko atsakyti į klausimą "Kodėl?". Atsakymo "Jaučiu, kad nereikia", "manau, kad tai nesveika", "nuo mėsos vaizdo ir, dažnai, kvapo man darosi bloga" niekam neužtenka. Pirmas kontraargumentas - kad ir daržovės nesveikos. O mėsą valgant nevalgote daržovių? Ir tada kemšat vitaminus, nes organizmas negauna elementarių medžiagų?

Tad noriu rišliai išdėstyti mintis, nes dažnai darau taip, kaip jaučiu. Neieškodama dvidešimt motyvų, pasiaiškinimų ir pasiteisinimų tai daryti. Labai dažnai į klausimą "Kodėl?" man yra be galo sunku atsakyti tvarkingai. Bet gal šį kartą pati žinodama motyvus ir turėdama gražų atsakymą, gerai jį apmąsčiusi ne tik egoistiškai viena pati nuspręsiu būti taip oficialiai vadinama vegetare, bet ir kitus priversiu susimąstyti. Jei nori pokyčių pasaulyje, rodyk pavyzdį. O man visgi rūpi (kartais) pasaulis ir žmonės (kai kurie).
Pirmiausia, noriu pasakyti, kad tam tikri mėsos produktai man patinka. Anksčiau retsykiais jausdavau labai stiprų fizinį poreikį mėsai. Pastaruoju metu to nebėra. Kada užtenka visų organizmui reikalingų medžiagų, nevarvini seilės trokšdamas vieno ar kito maisto produkto. Užuodžiu gaminamą maistą ir pripažįstu, jog kartais kepama mėsytė kvepia itin skaniai. Nesakau, kad esu vegetarė visam gyvenimui. Aš bandau, stebiu ir eksperimentuoju. Ir tai nėra spontaniškas sprendimas. Aš jau seniai pastebėjau, kad jaučiuosi žymiai geriau atsisakiusi mėsos produktų. Kurį laiką mažinau mėsos kiekį savo mityboje, ieškojau sveikų ir sočių idėjų pietums ar vakarienei be mėsos. Su laiku patiekaluose atsirado daugiau ankštinių produktų ir mano racioną paliko ne tik smarkiai apdoroti mėsos produktai, bet galiausiai ir visi kiti iki kada galiausiai mėsą valgydavau tik svečiuose, kartais restoranuose, kartą ar kelis per mėnesį. Nenoriu per daug komplikuoti gyvenimą, galbūt nuspręsiu mėgautis viskuo, kas yra šiame pasaulyje, galbūt nustos rūpėti dalykai, kurie rūpi dabar, galbūt įsidarbinsiu mėsos fabrike. Ką žinai? Nuomonę, požiūrį keisti sveika ir nemanau, kad tame gali būti kažko blogo. Tai bet kokiu atveju geriau nei homofobiškas sovietmetiškas požiūris, kurį, neaišku kodėl, dar taip dažnai sutinku. Tuo pačiu labai žmogiška kritikuoti kito žmogaus nuomonę ir tuo naudojuosi. Kitu atveju, būsi skystablauzdis be nuomonės, nesugebantis sukelti paprasčiausios diskusijos. Bijantis duoti peno pamąstymams. Ne visi teisūs. Būna ir labai kvailų nuomonių. Ak, būtų smagu, kad dabar man kas paprieštarautų ir galėčiau permąstyti, ką ką tik parašiau.

Taigi, grįžtant prie "Kodėl?":

1. Gyvūnų žudymą būtų galima pateisinti, jei tai garantuotų išlikimą. Kova už gyvybę yra visuotinis instinktas. Tačiau žmonėms seniai nebereikia žudyti, kad išgyventų. Tad kodėl mes tai tęsiame?

2. Nei dantys, nei pirštai, nei virškinimo sistema nėra pritaikyti mėsai. Nė vienas plėšrūnas neturi rūpintis tuo, kad netyčia į organizmą pateks nekepta, tinkamai aukštoje temperatūroje neapdorota mėsa. O mes? Organizmas negali pasigirti gynybinėmis jėgomis prieš mūsų taip "sveiką" produktą. Žmogus neturi pakankamai stiprių rūgščių mėsai suvirškinti. Mūsų turimos skirtos daržovėms ir grūdams. Nežinau, kaip kiti, bet aš tikrai jaučiu, kad mano skrandis nėra patenkintas, jei vartoju mėsą. Panašu, kad visgi tai nėra tiek natūralu, kiek žmonėms įdiegta į galvą. Vartodami mėsą einame prieš gamtą, o ne su ja. O aš visgi noriu jaustis gerai ir lengvai.


3. Gal numesti porą linkų apie mėsos industriją? Apie šitą daug kalbėti nenoriu, nes apie fermas ir skerdyklas galima rasti begales įrašų Youtube. Pasiknisus giliau, rasi informacijos ir apie tai, kaip mėsa apdorojama iki kol patenka ant tavo stalo. Kol kas visa tai palieku papildomam savarankiškam pasidomėjimui, nes pati ties tuo jau praleidau pakankamai laiko.
Nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės. Dažnai mes užsimerkiam ir net nepamąstome, kokį kelią nuėjo šitas kotletas tavo lėkštėje.

4. Kalbant apie daržoves. Savaime suprantama, kad vidury žiemos parduodami ryškūs dideli pomidorai primaitinti įvairių medžiagų. Nors labai jų norėdama, retsykiais neatsisakau nusipirkti, tačiau paragavęs supranti, kad tai nėra tikra daržovė. Dėl to atitinkamu sezonu maistą gamini su atitinkamom daržovėm. Net ir nesitikiu žiemą graužti vasarines daržoves ir tikėtis, kad negaunu jokių papildomų chemikalų. Bet, mano nuomone, net ir toji daržovė bus sveikesnė nei tavo dešra ar aliejumi aptekęs kepsnys. Manai, ten chemijos nėra? Rasi daugiau nei bet kurioj morkoj, brokolyje ar šaldytame špinate.

Nesivaikau ultimate health, bet tiesiog renkuosi valgyti tai, kas manęs ir fiziškai, ir psichologiškai nepriverčia jaustis blogai.


P.S. Atsidariau Outlooką. 900 neperskaitytų laiškų. Įdomu, kiek iš jų turi svarbios informacijos .... 
Share:
spacer

1 komentaras: